28 Mayıs 2013 Salı

28 MAYIS

  • ÖSO Genelkurmay Başkanı General Selim İdris Lübnan'a verdiği ültimatonda  hizbuşşeytan teröristlerinin Suriyeden çekilmesi için 24 saat süre tanıdı.
  • Kusayr'da pusuya düşürülent bir araç mücahitlerce yok edildi.Araçtaki 8'i hizbuşşeytan, 4ü şebbiha 12 terörist öldürüldü.Bu arada ilçeye Liva El Hak tugayları ve Cephetul Nusraya bağlı güçler takviye amacıyla ulaşmış durumdalar.Humusu'un kuzeyindeki Al Dowair köyüde mücahitlerin eline geçti.
  • Rejimin önceki gün kimyasal Sarin gazı kullandığı Şam Harasta'da bir tank yok edildi.Harasta'da mücahitler 41.Alay ve askeri hastaneye saldırıyor.

  • Deraa  Busra bölgesinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor.Şimdiye kadar 8 mücahit şehit oldu.Çatışmalarda 20 asker öldürüldü.ÖSO güçleri Deraa Al Balad'dan yani şehrin güneyinden kuzeye doğru şehrin kalbine ilerlemeye devam ediyor.Şehrin doğusundaki ÖSO kontrolündeki  Naimah kasabasından da Deraa operasyonu destekleniyor.Şehirdeki askeri güvenlik binası ve mahkeme binası ele geçirildi.
                                    Deraa'da ele geçirilen mahkeme binasında muhalif güçler

  • Doğu Hama kırsalındaki Salamyeh kasabasının batısındaki Al Tanbiya bölgesinde bir Mig savaş uçağının düşürüldüğü bilgisi geliyor.
  • Halep Mennegh'teki hava üssünde uzun süredir mücadele veren ÖSO güçleri dün ana giriş kapısını da ele geçirdi.Ele geçirilen yerlerde yapılan aramalarda daha önce çatışmalarda öldürülmüş ve rejimin askerlerine ait gömülü toplu mezar ortaya çıkarıldı.Mezarda 40'ın üzerinde ceset olduğu açıklandı.İçlerinde geçen haftalarda öldürülen üs komutanı da var.
  • ÖSO mücahitleri Halep'in kuzeybatısındaki Zehra ilçesine Nubl ve Anadan bölgesi üzerinden saldırı başlattı.Zehra ilçesinde şii milislerinde barındığı iddia ediliyor.


Muhaliflere silah ambargosu kalktı.

AB Dışişleri Bakanları, tartışmalı geçen toplantı sonrasında Suriyeli muhaliflere halkı koruma amaçlı silah sağlanmasına yeşil ışık yaktı. Kararın alınmasında İngiltere'nin tutumu etkili oldu Belçika'nın başkenti Brüksel'de dün bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Suriyeli muhaliflere yönelik silah ambargosunu kaldırdı. Toplantıda ambargo konusu hayli tartışmalı geçti. İngiltere ve Fransa, Beşar Esad rejiminin bir an önce sona erdirilmesi için silah ambargosunun kaldırılmasında ısrarcı olurken, Avusturya bu isteğe şiddetle karşı çıktı. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, "Suriye için doğru şeyleri yapmak oldukça önemli. Silah ambargosu uygulamasını değiştirmeye çalışmalıyız. Esad rejimini sona erdirmek için hızlı bir şekilde müzakerelerde bulunmalıyız" dedi. AB'nin silah ambargosu konusunda ortak bir tutum belirleyememesi durumunda her ülkenin kendi politikasını uygulamaya koyacağını belirten Hague, "Her ayrıntıyı konuşmalıyız" dedi. İngiltere'nin bu resti, Fransa tarafından da desteklendi. Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger ise, "Suriye'de muhaliflere silah teslimatı ve çatışma içinde yer alma halini kabul edemeyiz" diyerek, ülkesinin karşı duruşunu net bir şekilde ortaya koydu. Spindelegger, "Biz Nobel Barış Ödülü'nü geçerli sayan bir ülke olarak kasten silah teslimatını kabul edemeyiz" ifadelerini kullandı. Toplantı sonunda Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu'na (MDK) halkı koruma amaçlı silah sağlanmasına yeşil ışık yakıldı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder